Εκδοχές για το ηλεκτρονικο τσιγαρο στο μέλλον

Το e-τσιγάρο ή ηλεκτρονικο τσιγαρο μιμείται το κάπνισμα παράγοντας ατμό. Ορισμένοι πιστεύουν ότι βοηθά τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν είναι ένα προϊόν για να σταματήσουν το κάπνισμα.

Τι ισχύει όμως;

Ένα νέο φάρμακο πρέπει να θεραπεύει, να φροντίζει, ή να καταπραΰνει μια ασθένεια ή πάθηση. Και στην περίπτωση αυτή το νέο φάρμακο είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο . Ένα προϊόν που ένα αξιοσημείωτο ποσοστό καπνιστών το θεωρούν σαν μια λογική εναλλακτική λύση για το κάπνισμα. Εισπνέοντας τον καπνό του τσιγάρου είναι γνωστό ότι προκαλείται καρκίνος και ένα πλήθος άλλων προβλημάτων για το καπνιστή και για όσους βρίσκονται κοντά σε αυτόν. Η εισπνοή του ατμού ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί προβλήματα για το χρήστη ή τους γύρω του. Μπορεί να υπάρχουν απρόβλεπτα θέματα που να οφείλονται στην εισπνοή προπυλενογλυκόλης ή ατμό γλυκερίνης σε μακροπρόθεσμη βάση, αλλά δεν υπάρχει τρόπος να αποδειχτεί χωρίς μακροχρόνιες έρευνες. Εν τω μεταξύ, η εισπνοή του καπνού θα συνεχίσει να σκοτώνει.

Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι η εισπνοή προπυλενογλυκόλης για 20 χρόνια θα είναι χειρότερη από την εισπνοή όλων των επικίνδυνων χημικών ουσιών που βρέθηκαν στον καπνό, για 20 χρόνια. Ακόμη και αν η FDA είχε δίκιο και ο ατμός περιείχε ίχνη TSNAs (που δεν ισχύει... ..), ο καπνός του τσιγάρου περιέχει TSNAs σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Τα νέα ηλεκτρονικά τσιγάρα ωστόσο δεν περιέχουν προπυλενογλυκόλη, αλλά φυτική γλυκερίνη.

Άρα, ποιοί θα πρέπει να το ρυθμίσουν;

Η FDA θεωρεί ότι πρέπει να προωθείται ως NRT (Nicotine Replacement Therapy). Η λύση είναι αυτή! Ως NRT θα πρέπει να προωθείται στην αγορά. Και μπορούν ωστόσο να γίνονται οι παραπάνω μακροχρόνιες έρευνες. Το κόστος είναι δεκάδες εκατομμύρια και οι έρευνες μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να καπνίζουν στην καθημερινότητά τους και να πεθαίνουν.

Εάν μπορούσαμε να τρέξουμε στο μέλλον και να βρίσκαμε τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να πωλούνται στα φαρμακεία, θα βρίσκαμε τον καπνό των τσιγάρων να πωλείται στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Τώρα ας εξετάσουμε μία άλλη εναλλακτική λύση για το μέλλον, όπου ο κανονισμός έχει διαφορετική μορφή, είτε μέσω του νομοσχεδίου του καπνού, είτε μέσω της ίδιας της βιομηχανίας, είτε μέσω μίας νεοσύστατης κατηγορίας. Το προϊόν πωλείται σε βενζινάδικα δίπλα στα κανονικά τσιγάρα καπνού. Οι εταιρείες ανταγωνίζονται για να μειώσουν τις τιμές τους, ενώ οι καταναλωτές εξακολουθούν να απαιτούν την καινοτομία αυτή, την υπηρεσία και την ασφάλεια. Υπάρχει ανταγωνισμός. Θα διατίθεται στην αγορά ως ένας νέος τρόπος καπνίσματος. Οι καπνιστές ελεύθερα θα χρησιμοποιούν το ηλεκτρονικο τσιγαρο αντί του παραδοσιακού τσιγάρου είτε εξ ολοκλήρου, είτε σποραδικά.

Ποια από τις δυο επιλογές συμφέρει τον καπνιστή και τους υπόλοιπους γύρω του;

Σχόλια από αναγνώστες: