Ας υποθέσουμε πως το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι όντως βλαβερό

Μετά από ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μίας έρευνας της FDA (Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων) για το πόσο φιλικό είναι προς την υγεία μας το ηλεκτρονικο τσιγαρο δημιουργήθηκαν λάθος εντυπώσεις. Οι καρκινογόνες ουσίες και ακόμη ένας μεγάλος αριθμός βλαβερών ουσιών παράγεται από την καύση του τσιγάρου, το ίδιο λοιπόν δεν μπορεί να συμβεί και με το ηλεκτρονικο τσιγαρο καθώς δεν υπάρχει καύση. Για ευνόητους όμως λόγους ( οικονομικούς ) ξεκίνησε μία εκστρατεία ενάντια στο ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Φυσικά και γίνανε έρευνες όμως, τα ακριβή αποτελέσματα πόσοι τα γνωρίζουν? Σίγουρα όχι όλοι όσοι μάθανε για την "αλήθεια" που κρύβεται πίσω από το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Οι έρευνες λοιπόν γίνανε σε συγκεκριμένο αριθμό υγρών δειγμάτων ηλεκτρονικού τσιγάρου, για την ακρίβεια 19 και μόλις σε δύο από αυτά βρέθηκαν δείγματα καρκινογόνων ουσιών. Όμως τα υπόλοιπα 17 δείγματα βγήκαν καθαρά. Αυτά όμως προφανώς δεν τα πήραν υπόψη τους οι συντελεστές της έρευνας. Έτσι αποφασίστηκε από την FDA να απαγορευθεί η πώληση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Μπορούμε όμως να τους βάζουμε όλους στο ίδιο "σακί";

Στο σημείο αυτό όλοι θα αναρωτιούνται "Και γιατί δεν απαγορεύεται και η πώληση των τσιγάρων στα περίπτερα;". Άρα ο σκοπός δημοσιοποίησης της έρευνας δεν είναι το καλό της υγείας όλων μας, αλλά κάποιος άλλος…

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω οι καρκινογόνες ουσίες δημιουργούνται κατά την καύση του καπνού. Στο ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν υπάρχει καπνός, άρα δεν προβλέπεται και καύση.

Αποτελείται από τον ατμοποιητή ( προσέξτε το σημείο αυτό, παράγει ατμό και όχι καπνό), το φυσίγγιο και την μπαταρία του. Δίνει την δυνατότητα στον χρήστη του να εισπνέει την δόση της νικοτίνης που ο ίδιος διαλέγει και να του δίνει την ίδια αίσθηση που του δίνει και το κάπνισμα ενός συμβατικού τσιγάρου.

Αυτό είναι ένα ακόμη σημείο που στηρίχτηκε η FDA για την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου υποστηρίζοντας πως πρόκειται για μία συσκευή παροχής νικοτίνης. Ναι, υπάρχει ποσότητα νικοτίνης όμως δίνεται η δυνατότητα να επιλέξει ο ίδιος ο χρήστης του πόση θέλει να είναι η ποσότητα αυτή, όπως μπορεί επίσης να επιλέξει να μην περιέχει καθόλου νικοτίνη. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι η νικοτίνη που σκοτώνει, αλλά ο καπνός. Φυσικά και είναι εθιστική για αυτό και πολλοί δυσκολεύονται να κόψουν το κάπνισμα. Και αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου, παρέχει το εθιστικό συστατικό χωρίς να βρίσκεται σε συνδυασμό με τις καρκινογόνες ουσίες. Αυτό σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο φυσικά. Και σχεδόν τίποτα στην εποχή μας δεν είναι 100% αγνό, όμως βάση ερευνών εγκρίνονται προς κατανάλωση αυτά που η περιεκτικότητα τους σε βλαβερές ουσίες είναι χαμηλή. Άρα δεν είναι επικίνδυνα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Ακόμη και αν υποθέσουμε πως και το ηλεκτρονικο τσιγαρο βρίσκεται στην κατηγορία αυτή, δεν μπορεί να προκαλέσει κακό στην υγεία κανενός. Σε αντίθεση με το κοινό τρόπο καπνίσματος. Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία εναλλακτική λύση καπνίσματος πιο φιλική προς την υγεία μας πάντα, και θα πρέπει να το συγκρίνουμε με το κανονικό τσιγάρο. Προτιμότερο είναι για έναν καπνιστή να λαμβάνει τις 4.000 βλαβερές/χημικές ουσίες που έχει ένα συμβατικό τσιγάρο ή τις 10 που μπορεί να περιέχει ένα ηλεκτρονικο τσιγαρο;

Μόνοι σας μπορείτε να καταλάβετε τη διάφορα και τι είναι πραγματικά καλύτερο για σας.

Σχόλια από αναγνώστες:

Skypper - 3/16/2010

Είναι αστείο...η FDA υποστηρίζει πως η προπυλενογλυκόζη είναι επικίνδυνη. Άρα πάνε και τα αναψυκτικά, να μην ξαναπιούμε. Η προπυλενογλυκόζη υπάρχει στα να ψυκτικά, για αρωματικό συστατικό σε καραμέλες και χρησιμοποιείται επίσης σε βοηθήματα για το άσθμα. Η FDA έχει εγκρίνει το συστατικό αυτό σε άλλες περιπτώσεις, στο ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως την θεωρεί επικίνδυνη. Επίσης η FDA ενέκρινε τα αυτοκόλλητα νικοτίνης ως παράγοντα που φέρει την νικοτίνη στο αίμα. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο όμως το θεωρεί επικίνδυνο; Αυτά περιμένει κανείς να τα πιστέψουμε; Πίσω από όλα αυτά κρύβονται οικονομικά συμφέροντα!