Πώς να κόψω το κάπνισμα;

Συγχαρητήρια που πήρατε την απόφαση να κόψετε το καπνισμα, αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα στην προσπάθεια σας. Πολλοί δεν το παίρνουν απόφαση γιατί πιστεύουν πως είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουν. Αυτό όμως δεν ισχύει! Παρακάτω σας δίνουμε κάποιες μεθόδους που μπορούν να σας βοηθήσουν να κόψετε το κάπνισμα.

Γράψτε σε ένα χαρτί τους λόγους που θέλετε να κόψετε το καπνισμα.

Πολλοί όταν θέλουν να κάνουν κάποιες αλλαγές στην ζωή τους, γράφουν τις σκέψεις τους σε χαρτί, καθώς συνειδητοποιούν καλύτερα τους λόγους που θέλουν να γίνουν οι αλλαγές αυτές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, γράψτε όλα τα αρνητικά του καπνίσματος, καθώς και τα χρήματα που χαλάτε για τσιγάρα. Και κάθε φορά που θα βλέπετε τη λίστα σας, θα ενθαρρύνετε περισσότερο τον εαυτό σας να συνεχίσετε στη προσπάθεια σας για να κόψετε το καπνισμα.

Ζητήστε την υποστήριξη των δικών σας ανθρώπων.

Μιλώντας μαζί τους θα σας πείσουν πως είναι πολύ σωστή απόφαση να κόψετε το καπνισμα. Θα σας βοηθήσουν στη προσπάθεια σας, υπενθυμίζοντας σας κάθε φορά που θα θέλετε να ανάψατε τσιγάρο πως δεν το χρειάζεστε.

Ορίστε μια ημερομηνία.

Αποφασίστε πως από εκείνη την ημέρα δεν θα ανάψετε ξανά τσιγαρο. Και βάλτε το σαν ¨στοίχημα¨ με τον εαυτό σας, πως θα τα καταφέρετε.

Πετάξτε όλα σας τα τσιγάρα.

Δεν θα μπορέσετε να κόψετε το καπνισμα αν έχετε τσιγάρα κοντά σας να σας δελεάζουν. Γι’ αυτό πετάξτε τα, όπως επίσης πρέπει να ξεφορτωθείτε τασάκια και αναπτήρες.

Να συχνάζετε σε μέρη αντικαπνιστών.

Αν και οι υπόλοιποι δεν καπνίζουν θα σας φανεί πολύ πιο εύκολο και εσάς. Επίσης δεν θα εισπνέετε τον καπνό των υπολοίπων, που ίσως σας κάνει να νιώθετε την ανάγκη να καπνίσετε και εσείς.

Σκεφτείτε πότε θέλετε περισσότερο να καπνίσετε.

Όταν πίνετε καφέ, όταν βγαίνετε με τους φίλους σας, μετά το φαγητό, ή καθώς οδηγείτε. Οι περισσότεροι τότε νιώθουν πως θέλουν να καπνίζουν. Μόλις βρείτε και εσείς σε ποια περίπτωση θέλετε πολύ να καπνίσετε ακολουθείστε τις παρακάτω συμβουλές.

- Αποφύγετε αυτές τις καταστάσεις. Αν για παράδειγμα καπνίζετε πολύ όταν οδηγείτε για μερικές ημέρες περπατήστε με τα πόδια μέχρι τη δουλειά σας ή πάρτε το λεωφορείο. Επίσης αν η ανάγκη αυτή σας εμφανίζεται μετά το φαγητό, διαβάστε ένα βιβλίο μετά το φαγητό ή καλέστε ένα φίλο να βγείτε μια βόλτα. - Αλλάξτε στέκια. Αν οι φίλοι σας θέλουν να βγείτε για φαγητό και κάθονται σε μέρη καπνιστών, εσείς να τους προτείνετε να κάθεστε στους μη-καπνιστές. - Βρείτε κάποιο υποκατάστατο για το τσιγάρο. Μια λύση είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Πολλοί είναι αυτοί που έχουν αντικαταστήσει το τσιγαρο τους με το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Είναι ένας νέος εναλλακτικός τρόπος καπνίσματος, πιο υγιεινός φυσικά.

Κόψτε το καπνισμα σταδιακά.

Κάποιοι μειώνοντας σταδιακά τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζουν καθημερινά, καταφέρνουν να κόψουν το καπνισμα. Ωστόσο αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική για όλους. Ίσως ανακαλύψετε πως για να κόψετε το καπνισμα πρέπει να το ”κόψετε μαχαίρι ”.

Χρησιμοποιήστε υποκατάστατο νικοτίνης.

Αν διαπιστώσετε ότι καμία από τις παραπάνω μεθόδους δεν σας βοήθησε, βρείτε κάποιο υποκατάστατο για τη νικοτίνη, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Δεν θεωρείται μέθοδος για να κόψετε το κάπνισμα, όμως πολλοί ισχυρίζονται πως τους βοήθησε πολύ για να τα καταφέρουν. Χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικο τσιγαρο, παίρνετε την δόση της νικοτίνης που χρειάζεστε (απαλλάσσεστε ωστόσο από τις υπόλοιπες καρκινογόνες ουσίες του τσιγάρου), και σταδιακά μπορείτε να μειώσετε και την δόση νικοτίνης στα φίλτρα σας. Μέχρι τελικά να φτάσετε στο σημείο να μην χρειάζεστε πλέον καθόλου την νικοτίνη. Έτσι κατάφεραν πολλοί να κόψουν τελείως το κάπνισμα του τσιγάρου. Και εσείς μπορείτε να το δοκιμάσετε.

Καλή επιτυχία στην προσπάθεια σας!

Περισσότερες πληροφορίες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο

Η εμφάνιση του πρώτου ηλεκτρονικού τσιγάρου στην εγχώρια αγορά έγινε πριν από δύο χρόνια περίπου. Πλέον υπάρχουν πολλοί προμηθευτές ηλεκτρονικου τσιγαρου και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Αυτό σημαίνει πως έχει ζήτηση και προτιμάται από το κόσμο.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο (ηλεκτρικο τσιγαρο) είναι μια συσκευή που συνδυάζει την ατμοποιημένη νικοτίνη(όταν είναι διαθέσιμη), νερό,άρωμα φαγητού και φυτική γλυκερίνη. Προσφέρει στους καπνιστές μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση για το καπνισμα, εφόσον είναι απαλλαγμένο από πίσσα και όλες τις υπόλοιπες χημικές ουσίες που βρίσκονται στο τσιγάρο. Η αίσθηση είναι παρόμοια με αυτή του κανονικού καπνίσματος με την διαφορά ότι δεν εισπνέονται οι επικίνδυνες ουσίες. Αυτό είναι και το κύριο πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ότι οι χρήστες του αποφεύγουν τους κινδύνους του καπνίσματος, που υπάρχουν στα προϊόντα καπνού.

Η λειτουργία του είναι πολύ απλή, εισπνέετε κανονικά όπως το κανονικό τσιγαρο και ενεργοποιείται αυτοματα. Το μόνο που χρειάζεται είναι φόρτιση της μπαταρίας του και αντικατάσταση των αναλώσιμων φίλτρων όταν τελειώσουν.

Αποτελείται από τον ατμοποιητή, το αναλώσιμο φίλτρο και την μπαταρία. Στον ατμοποιητή γίνεται η διαδικασία για να δημιουργηθεί ο ”καπνός ” του ηλεκτρονικού τσιγάρου, όπου ατμοποιεί το υγρό των αναλώσιμων φίλτρων. Tο ενδιαφέρον λοιπόν με το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι, πως στη πραγματικότητα δεν εκπνέετε καπνό αλλά ατμό. Και δεδομένου ότι το προϊόν δεν παράγει καπνό, δεν απαγορεύεται πουθενά, και μπορείτε να το χρησιμοποιείτε όποτε και όπου θέλετε ελεύθερα.

Το υγρό νικοτίνης του ηλεκτρονικού τσιγάρου που εξατμίζεται, βρίσκεται στα αναλώσιμα φίλτρα. Τα οποία ο χρήστης του τα προμηθεύεται μαζί με το τσιγαρο και κάθε φορά που καταναλώνεται το ένα το αντικαθιστά με ένα καινούριο. Το ποσοστό της υγρής νικοτίνης στο ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι προσεχτικά διανεμημένο στο κάθε φίλτρο, για την ασφαλή χρήση του από τους καπνιστές. Επίσης, ο χρήστης του επιλέγει την ποσότητα νικοτίνης που θέλει να περιέχει το αναλώσιμο φίλτρο του ηλεκτρονικου τσιγαρου. Πολλοί καπνιστές αναφέρουν πως χρησιμοποιώντας σταδιακά μικρότερη ποσότητα κατάφεραν να απεξαρτηθούν πλήρως από την νικοτίνη. Αυτό είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Για τους παραπάνω λόγους και για το χαμηλό του κόστος, το ηλεκτρονικο τσιγαρο αποτελεί απειλή για τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες. Αν συγκρίνει κανείς το κόστος του ηλεκτρονικού τσιγάρου με το κανονικό τσιγαρο καπνού θα δει πως έχει μεγάλο οικονομικό όφελος, χρησιμοποιώντας το ηλεκτρονικο τσιγαρο. Καθώς το ηλεκτρονικο τσιγαρο χρειάζεται μόνο φόρτιση και αντικατάσταση των φίλτρων. Και τα χρήματα που θα διαθέσει για τα φίλτρα είναι πολύ λιγότερα από αυτά που δίνει καθημερινά για τσιγάρα.

Αν προσπαθείτε να κόψετε το καπνισμα, ίσως να σκέφτεστε πως το τελευταίο πράγμα που χρειάζεστε είναι ένα νέο τσιγάρο. Τότε, ίσως ξαφνιαστείτε αν μάθετε πως το ηλεκτρονικο τσιγαρο χρησιμοποιείται από πολλούς καπνιστές, ενισχύοντας την προσπάθεια τους να κόψουν το καπνισμα. Δεν πρόκειται για μέσω διακοπής του καπνού, αλλά για έναν εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος. Πολλοί όμως έχουν καταφέρει να κόψουν το κάπνισμα, με τη βοήθεια του, μειώνοντας σταδιακά την ποσότητα νικοτίνης στα φίλτρα του και καταφέρνοντας τελικά να μην ζητούν καθόλου νικοτίνη.

Σχόλια από αναγνώστες:

Βασίλης - 3/14/2010

Ευχαριστώ πολύ για αυτές τις συμβουλές, η καλύτερη λύση εγώ πιστεύω είναι να το κάψει μαχαίρι το κάπνισμα, αλλιώς είναι πιο δύσκολο. Το έχω δοκιμάσει και δεν τα έχω καταφέρει, παρ" όλα αυτά θα δοκιμάσω και τις συμβουλές αυτές. Έχω να πω επίσης πως έχω δοκιμάσει τις τσίχλες νικοτίνης και δεν είδα κανένα αποτέλεσμα, μην τις δοκιμάσετε, όσο για το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν ξέρω, δεν το έχω δοκιμάσει όμως μπορεί να είναι αποτελεσματικό? Και πόσο μοιάζει η αίσθηση του καπνίσματος όταν δεν γίνεται καύση? Είμαι λίγο επιφυλακτικός με όλα αυτά τα υποκατάστατα!