Το ηλεκτρονικο τσιγαρο στην Ελλάδα

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι αυτό ακριβώς που ακούγεται, μια ηλεκτρονική συσκευή που χάρη της τεχνολογίας καταφέρνει να προσομοιώσει την αίσθηση του καπνίσματος. Η όψη του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ίδια με του κανονικού τσιγάρου και η λειτουργία του επίσης, βέβαια το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν χρειάζεται αναπτήρα ή σπίρτα για να λειτουργήσει αρκεί να εισπνεύσετε και ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός του.

Το σημαντικότερο που πρέπει να γνωρίζετε για το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι πως δεν περιέχει τις χιλιάδες επιβλαβής και καρκινογόνες ουσίες που περιέχουν τα τσιγάρα καπνού. Είναι πολύ πιο φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισμό, και δεν βλάπτει κανέναν. Δεν παράγεται καύση, οπότε δεν παράγει και καπνό το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Ατμοποιεί την νικοτίνη που βρίσκεται στα αναλώσιμα φίλτρα και προσφέρει στο χρήστη του την ίδια απόλαυση που του προσφέρει και το κάπνισμα παραδοσιακού τσιγάρου.

Στην διεθνή αγορά υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια το ηλεκτρονικο τσιγαρο όμως στην Ελλάδα δεν έκανε την εμφάνιση του πολύ νωρίς. Το διάστημα που έχει εμφανιστεί το ηλεκτρονικο τσιγαρο στην Ελλάδα, δεν είναι πολύ μεγάλο, και οι χρήστες του είναι πάρα πολλοί και συνεχώς αυξάνονται. Κάτι πολύ θετικό, εφόσον σημαίνει πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι καταλαβαίνουν τον κίνδυνο του καπνίσματος και προσπαθούν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να καπνίσουν.

Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το ηλεκρονικο τσιγαρο στη Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες δεν συμβιβάζονται εύκολα, πολλοί κινδυνεύουν να πεθάνουν από το κάπνισμα, ο γιατρός τους το απαγορεύει και όμως δεν το κόβουν, κάτι αδιανόητο για το μυαλό του ανθρώπου. Για μία μικρή απόλαυση και κακή συνήθεια αξίζει να ρισκάρουμε την ζωή μας; Όχι βέβαια! Όμως δύσκολα κόβονται οι κακές συνήθειες. Για αυτό το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι η λύση που έψαχναν όλοι οι καπνιστές. Καπνίζουμε ελεύθερα χωρίς να βλάπτουμε τον εαυτό μας.

Η Ελλάδα κατέχει στο κάπνισμα μία από τις υψηλότερες θέσεις διεθνώς.

  • Πάνω από 20.000 άτομα στην Ελλάδα εξαιτίας του καπνίσματος πεθαίνουν κάθε χρόνο.
  • 40% των ενηλίκων στην Ελλάδα είναι καπνιστές (49,9% άνδρες και 30,8% γυναίκες)
  • Οι τέσσερις στους δέκα καπνιστές καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα καθημερινά. Το 24,6% των εφήβων ηλικίας 14-17 ετών στην Ελλάδα καπνίζει επί καθημερινής βάσης.
  • Το 44,3% των νέων στην Ελλάδα καπνίζουν.
  • Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., ο μέσος όρος κατανάλωσης τσιγάρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 1.661,64 κατ’ άτομο ετησίως, ενώ στην Ελλάδα ήταν 2.457,17(τεράστια διαφορά, σχεδόν η διπλάσια).
  • Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί και το παθητικό κάπνισμα στη Ελλάδα, καθώς οι μη καπνιστές εκτίθενται στο καπνό του τσιγάρου ακόμη και στο χώρο εργασίας τους.

Και αν και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν σχεδόν δύο χρόνια που βρίσκονται στην ελληνική αγορά, μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους αυξήθηκε κατά μεγάλο ποσοστό η ζήτησή τους. Εφόσον δεν απαγορεύονται πουθενά και ο κόσμος ψάχνει εναλλακτικές για να απολαύσει την αίσθηση του καπνίσματος. Επίσης χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου δηλώνουν πως τους βοήθησε να κόψουν το κάπνισμα. Όμως το ηλεκτρονικό τσιγάρο δεν προωθείται και δεν είναι ένας τρόπος για να κόψεις το κάπνισμα, αλλά μία εναλλακτική μορφή καπνίσματος ασφαλέστερη από το κανονικό τσιγάρο.

Σχόλια από αναγνώστες: