Ηλεκτρονικο τσιγαρο και νέοι

Οι περισσότεροι καπνιστές, αρχίζουν το καπνισμα στην εφηβεία. Είναι η περίοδος που όλοι θέλουν να δείχνουν πως είναι περισσότερο ώριμοι απ’ όσο νομίζουν οι άλλοι και αρκετά μεγάλοι για να καπνίζουν. Άλλες φορές πάλι επειδή οι υπόλοιποι της παρέας καπνίζουν και "πρέπει" και όλοι οι υπόλοιποι. Στις περισσότερες περιπτώσεις για "μαγκιά" όπως λένε κάποιοι. Στην περίοδο αυτή, οι νέοι δεν σκεφτόνται το μέλλον και τα αποτελέσματα των πράξεων τους. Το καπνισμα μόνο τρόπος να δείξει κανείς ωριμότερος και μεγαλύτερος δεν είναι. Είναι ότι πιο καταστροφικό για τον ίδιο μας τον εαυτό.

Ευτυχώς οι νέοι σήμερα δεν σκέπτονται το ίδιο με παλιότερα, λόγω των ΜΜΕ που φροντίζουν να αναδεικνύουν τα μειονεκτήματα του καπνίσματος κάτι που παλιότερα δεν γινόταν τόσο έντονα. Παλιότερα ακόμη και τα ΜΜΕ μας πρότρεπαν να καπνίσουμε, αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα κερδοσκοπικού οφέλους.

Η τεχνολογία έχει προχωρήσει και εφευρέθηκε το ηλεκτρονικο τσιγαρο . Πρόκειται για μία συσκευή που σαν πρώτη εικόνα είναι ίδια με το κοινό τσιγαρο, όμως έχει βασικές διαφορές με το τσιγάρο. Δεν μπορεί να σκοτώσει. Είναι απαλλαγμένο από τις χιλιάδες βλαβερές-τοξικές- καρκινογόνες ουσίες τους καπνού. Λειτουργεί με έναν ατμοποιητή και ένα φίλτρο που μέσα περιέχει μικροποσότητα νικοτίνης και άλλες ουσίες που κάνουν ευχάριστη την χρήση του, αλλά δεν είναι βλαβερές. Μόνο η νικοτίνη είναι ¨κακό¨ συστατικό καθώς είναι εθιστική. Όμως συγκριτικά με το κοινό τσιγαρο, το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι πολύ ασφαλέστερο για την υγεία μας.

Ακόμη και για την αισθητική και την τσέπη μας. Και αυτά είναι κάποια βασικά πράγματα που σκέπτονται οι νέοι σήμερα. Η άσχημη μυρωδιά του τσιγάρου, τα κιτρινισμένα δόντια και τα πολλά χρήματα που χαλάνε για τα τσιγαρα είναι βασικοί λόγοι για αυτούς να σταματήσουν την κακή αυτή συνήθεια. Τους αρέσει όμως η αίσθηση του καπνίσματος και αυτό είναι που τους δυσκολεύει να κόψουν το καπνισμα. Κάποιες κοινωνικές έρευνες έχουν δείξει πως οι νέοι συνεχώς ψάχνουν για νέα πράγματα. Στα διάφορα forums που μπαίνουν μαθαίνουν για το ηλεκτρονικο τσιγαρο και το συγκρίνουν με το κοινό τσιγάρο σε όλα τα σημεία. Και το ηλεκτρονικο τσιγαρο συμφέρει από όλες τις απόψεις.Οπότε όλο και περισσότεροι νέοι διαλέγουν τον νέο αυτό εναλλακτικό τρόπο καπνίσματος, που τους συμφέρει και υποστηρίζουν πως ακόμη και σαν εμφάνιση το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι πολύ πιο κομψό. Κάποιοι το χρησιμοποιούν ακόμη και γιατί θεωρούν πως τους δίνει styl (όπως λένε οι ίδιοι). Χωρίς καν να είναι καπνιστές. Πάνω απ’ όλα όμως είναι φιλικό προς τον οργανισμό!

Σχόλια από αναγνώστες:

MELITA - 3/16/2010

Έτσι ξεκίνησα και εγώ το κάπνισμα, στη εφηβεία γιατί όλοι στη παρέα κάπνιζαν και εγώ δεν ήθελα να είμαι η "ξενέρωτη" της παρέας. Τότε βέβαια δεν καταλάβαινα ότι το τσιγάρο δεν είναι μαγκιά, αλλά μία επικίνδυνη συνήθεια που δύσκολα κόβεται. Έψαχνα να βρω τρόπους να κόψω το κάπνισμα και βρήκα τη σελίδα αυτή, διάβασα για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και είπα να το δοκιμάσω καθώς μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον. Εδώ και 6 μήνες δεν έχω ανάψει τσιγάρο, με βοήθησε πολύ το ηλεκτρονικό τσιγάρο γιατί μου έδινε την αίσθηση του καπνίσματος όταν ήθελα αλλά χωρίς επιπτώσεις, όπως αυτές του καπνού. Μείωνα την ποσότητα νικοτίνης σιγά σιγά και την στιγμή αυτή χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο με φίλτρα χωρίς νικοτίνη, γιατί μου αρέσει πολύ η αίσθηση που μου προσφέρει!

Ekapnistis - 3/16/2010

Οι περισσότεροι Μελίτα, ξεκινήσαμε κάπως έτσι το κάπνισμα. Όπως αναφέρει και το άρθρο, οι νέοι σήμερα είναι περισσότερο ενημερωμένοι και ξέρουν καλά τους κινδύνους του καπνού, αν θέλουν να καπνίζουν ας το κάνουν υγιεινά. Και εγώ είμαι ένας ακόμα υποστηρικτής του ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς με βοήθησε να κάνω αυτό που χρόνια προσπαθούσα, να κόψω το τσιγάρο. Πλέον καπνίζω το ηλεκτρονικό τσιγάρο που είναι πολύ πιο ασφαλές και προσφέρει την ίδια ευχαρίστηση χωρίς τις επικίνδυνες επιπτώσεις του καπνίσματος τσιγάρων καπνού.