Ηλεκτρονικο τσιγαρο και ΕΟΦ

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ένα προϊόν που τον τελευταίο καιρό, ιδιαίτερα μετά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους έχει μεγάλη ζήτηση από τους καπνιστές και έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα γύρω από αυτό. Τι πραγματικά είναι, πόσο ασφαλές είναι, αν το εγκρίνει ο ΕΟΦ, αν επιτρέπεται η χρήση του, αν υπάρχουν πιστοποιημένα ηλεκτρονικά τσιγάρα και πολλά άλλα τέτοια ερωτήματα που και δημοσιεύματα κατά καιρούς που σκοπό έχουν την δυσφήμιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Εφόσον ο κόσμος προτιμάει το ηλεκτρονικο τσιγαρο, σημαίνει πως οι μεγάλες καπνοβιομηχανίες που για κάποιους είναι "πηγή χρυσού" θα χάσουν μεγάλο ποσοστό οπαδών. Έτσι αν χάσουν οι καπνοβιομηχανίες χρήματα, χάνουν και αυτοί που κερδίζουν από αυτές. Οπότε και στη περίπτωση αυτή το μεγάλο ψάρι προσπαθεί να φάει το μικρότερο.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο υπήρξε θέμα για τον ΕΟΦ, όμως δεν απαγόρευσε την χρήση του. Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε πως δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη οι απαραίτητες έρευνες για το ηλεκτρονικο τσιγαρο, και δεν μπορεί να το εγκρίνει ακόμη, αυτό όμως δεν σημαίνει πως το θεωρεί επικίνδυνο. Σύστησε τη πώληση του ως εναλλακτική μορφή καπνίσματος και όχι ως μέθοδο διακοπής του καπνού, και έτσι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Αν και ο ΕΟΦ ακόμη εκκρεμεί την έγκρισή του, περιμένοντας την πραγματοποίηση των ερευνών,το ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά που έχουν δοθεί από αρμόδιους οργανισμούς και ινστιτούτα. Επίσης μερικές προσπάθειες που έχουν γίνει για την απαγόρευση του καπνίσματος από άλλους φορείς όπως τον ΕΟΦ έχουν αποτύχει, καθώς αρμόδιοι και διακεκριμένοι επιστήμονες έχουν αποδείξει και υποστηρίξει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια από τα τσιγάρα καπνού, για το λόγο αυτό η απαγόρευσή τους, αλλά ταυτόχρονα η παραμονή των τσιγάρων καπνού στην αγορά είναι αδιανόητο. Παρακάτω δίνονται κάποιες έρευνες για το κάπνισμα (χρήση καπνού), το οποίο αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες απειλές για τον άνθρωπο.

  • Το 50% των ανθρώπων που αγοράζουν προϊόντα καπνού πεθαίνουν λόγω του καπνού.
  • Το κάπνισμα και οι άλλες χρήσεις του καπνού ευθύνονται για το 10% ανθρώπων που πεθαίνουν κάθε χρόνο. Πεθαίνουν εξαιτίας του καπνού 5,4 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, δηλαδή κατά μέσο όρο 1 άνθρωπος πεθαίνει κάθε 6 δευτερόλεπτα εξαιτίας της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.
  • Το κάπνισμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για τις 6 από τις 8 κύριες αιτίες θανάτου των ανθρώπων.

"Οτιδήποτε μπορεί να αντικαταστήσει το τσιγαρο καπνού είναι ασφαλέστερο για τον ανθρώπινο οργανισμό" δήλωσε ο ο προηγούμενος εθνικός πρόεδρος της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, και αυτό πρέπει να το γνωρίζει και ο ΕΟΦ. Για αυτό μην βιαστείτε να κρίνετε το ηλεκτρονικό τσιγάρου που δεν περιέχεται στα προϊόντα καπνού και απομακρύνετε το τσιγάρο από την ζωή σας. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μία καλή και υγιεινότερη μέθοδος απόλαυσης του καπνίσματος.

Σχόλια από αναγνώστες:

marw - 3/24/2010

Χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικο τσιγαρο ένα χρόνο περίπου και πλέον δεν μπορώ να αντέξω τον καπνό του τσιγάρου όταν βρίσκομαι σε παρέα που καπνίζει κάποιος. Το χρησιμοποιώ παντού, στη δουλειά, στη καφετέρια, στο σπίτι χωρίς να ενοχλώ κανέναν. Είχα διαβάσει για την ανακοίνωση της FDA και δεν μπορώ να καταλάβω εμ ποια λογική θέλουν να απαγορεύσουν το ηλεκτρονικο τσιγαρο όταν στην αγορά μπορούν να αφήνουν το κανονικό τσιγάρο. Όλα είναι θέμα συμφερόντων, ως χρήστης του ηλεκτρονικού τσιγάρου θέλω να πω πως είμαι απόλυτα ικανοποιημένη και καπνίζω υγιεινά, αυτό είναι το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Μία υγιεινή μέθοδος καπνίσματος. Το κάπνισμα του καπνού είναι ότι χειρότερο και όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν όλοι οι καπνιστές τόσο το καλύτερο, προτιμήστε ένα εναλλακτικό τρόπο να καπνίζετε, όπως και εγώ, το ηλεκτρονικο τσιγαρο.