Ηλεκτρονικό τσιγάρο

Το κάπνισμα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στη σημερινή εποχή και οι περισσότεροι καπνιστές προσπαθούν να το κόψουν. Αρχικά ανακαλύφθηκαν οι τσίχλες και τα αυτοκόλλητα νικοτίνης και πλέον υπάρχει το ηλεκτρονικο τσιγαρο το οποίο ενισχύει σημαντικά την προσπάθεια όλων όσων προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι μία νέα εναλλακτική πρόταση για τους καπνιστές ώστε να μπορούν να καπνίζουν πιο υγιεινά. Δεν είναι βέβαια ακριβώς κάπνισμα για αυτό το λόγο και δεν απαγορεύεται πουθενά. Είναι μία συσκευή που ατμοποιεί ένα υγρό αποτελούμενο από φυτική γλυκερίνη, νερό, άρωμα φαγητών και νικοτίνη κατά περίπτωση. Ο ατμός που παράγει το ηλεκτρονικο τσιγαρο μοιάζει με τον καπνό του τσιγάρου δεν είναι όμως βλαβερός όπως ο καπνός του τσιγάρου.

Ας αναλύσουμε λίγο περισσότερο το ηλεκτρονικο τσιγαρο.

Το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι μία συσκευή η οποία είναι ίδια σε όψη με το συμβατικό τσιγάρο και χάρη στην μικροτεχνολογία της προσομοιώνει τέλεια την αίσθηση του καπνίσματος. Αποτελείται από το αναλώσιμο φίλτρο, τον ατμοποιητή και λειτουργεί με επαναφορτιζόμενη μπαταρία. Στο αναλώσιμο φίλτρο του ηλεκτρονικού τσιγάρου βρίσκεται το υγρό με την νικοτίνη και ατμοποιείται από τον ατμοποιητή, και κάθε φορά που εισπνέετε δημιουργείται ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Το τελευταίο διάστημα οι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου αυξάνονται συνεχώς, γεγονός πολύ ελπιδοφόρο καθώς μειώνονται και οι καπνιστές. Πριν λίγο καιρό στο περιοδικό Slate αναφέρθηκε από την Emily Yoffe:

«Το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν παράγει και δεν περιέχει καπνό. Αντιθέτως, είναι μία ευφυής ηλεκτρονική συσκευή. ... Στο φίλτρο του υπάρχει νικοτίνη και προπυλενογλυκόλη, ένα πολύ διαδεδομένο χημικό που βρίσκεται σε πολλά καλλυντικά και αρωματικά. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο μας επιτρέπει την αντικατάσταση των φίλτρων τα οποία είναι διαθέσιμα σε διάφορες περιεκτικότητες νικοτίνης. Η ίδια επέλεξα να μην περιέχει καθόλου νικοτίνη, κάτι το οποίο σημαίνει πως το ηλεκτρονικο τσιγαρο μου είναι κάτι αντίστοιχο με την μπύρα χωρίς αλκοόλ. Το ηλεκτρονικο τσιγαρο επίση2ς υπάρχει και σε διάφορες γεύσεις όπως βανίλια, καπνός, μήλο και μέντα.»

Στη πορεία ακολούθησαν η Wall Street Journal και η New York Times.

«Ο ατμός του ηλεκτρονικου τσιγαρου μπορεί να εισπνέεται και στη συνέχεια να εκπνέεται, δημιουργώντας τον ατμό που μοιάζει με τον καπνό του κανονικού τσιγάρου, όμως διαλύεται σε λίγα δευτερόλεπτα και είναι άοσμος.» αναφέρεται από τη Wall Street.

Από τη New York Times το ηλεκτρονικο τσιγαρο παρουσιάζεται ως μία συσκευή η οποία ατμοποιεί μία μικρή δόση νικοτίνης, χωρίς όμως πίσσα και όλες τις υπόλοιπες χημικές καρκινογόνες ουσίες του καπνού, και παράγει ατμό οποίος διαλύεται αμέσως μη αφήνοντας καμία μυρωδιά πίσω του και μοιάζει με τον καπνό του τσιγάρου.

Κάποια ερωτήματα σχετικά με το ηλεκτρονικο τσιγαρο

  • Το ηλεκτρονικο τσιγαρο πόσο μοιάζει με το κανονικό τσιγάρο; Είναι ίδια σε όψη και μέγεθος, χρησιμοποιούνται με τον ίδιο τρόπο, αρκεί να εισπνεύσετε, όμως το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι απαλλαγμένο από τις καρκινογόνες ουσίες του κανονικού τσιγάρου.
  • Το ηλεκτρονικο τσιγαρο παράγει καπνό; Όχι, το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν παράγει καπνό αλλά ατμό. Ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ακίνδυνος, άοσμος και διαλύεται άμεσα.
  • Το ηλεκτρονικο τσιγαρο περιέχει νικοτίνη; Μόνο αν ζητηθεί από το χρήστη του, και σε διάφορες ποσότητες πολύ μικρότερες από αυτές του κανονικού τσιγάρου.

Μία συχνή ερώτηση από όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν το ηλεκτρονικο τσιγαρο είναι αν μπορούν το χρησιμοποιήσουν σε όσους χώρους το κάπνισμα απαγορεύεται. Στην Times αναφέρεται πως επειδή δεν παράγει καπνό, μπορεί να το χρησιμοποιούν σε χώρους εργασίας, εστιατόρια, αεροδρόμια και οπουδήποτε το κάπνισμα απαγορεύεται. Κάποιος χρήστης δηλώνει συγκεκριμένα: « ενώ όλοι οι υπόλοιποι αναγκαζόντουσαν να βγουν έξω για να καπνίσουν, εγώ κάπνιζα το ηλεκτρονικο μου τσιγαρο μέσα στο μπαρ.»

Μία ακόμη ερώτηση είναι αν το ηλεκτρονικο τσιγαρο αντιμετωπίζεται επισήμως όπως τα τσιγάρα. Στην εφημερίδα αναφέρεται:

Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει στραφεί κατά της εισαγωγής του ηλεκτρονικού τσιγάρου. «Πρόκειται για μη εγκεκριμένα φαρμακευτικά προϊόντα και ως μη εγκεκριμένα προϊόντα δεν μπορούν να εισαχθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες.»

Το κάπνισμα παρ’ όλα αυτά είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου όμως δεν έχει απαγορευθεί ποτέ η εισαγωγή τσιγάρων, και αυτό επειδή κερδίζουν πολλά χρήματα από τις καπνοβιομηχανίες. και επειδή δεν έχουν ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν πόσο ασφαλές είναι το ηλεκτρονικο τσιγαρο αποφασίζουν να το απαγορεύσουν; Αυτό σαφώς γίνεται διότι απειλούνται οι καπνοβιομηχανίες και χάνονται πολλά χρήματα. Το σίγουρο είναι πάντως πως στο ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν υπάρχουν οι χιλιάδες καρκινογονές χημικές ουσίες που υπάρχουν στα συμβατικά τσιγάρα και είναι πολύ πιο ασφαλές.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το ηλεκτρονικο τσιγαρο δεν είναι επικίνδυνο το 2007, μια μελέτη της Clinical Pharmacology & Therapeutics απέδειξε πως η αύξηση των εκπομπών CO ήταν ελάχιστη ή δεν υπήρχε καθόλου μετά τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Ακόμη το 2007, μία μελέτη στο Harm Reduction Journal απέδειξε ότι πολλά αναπνευστικά συμπτώματα όπως βήχας, σφίξιμο στο στήθος και φλέγμα που προκαλούνται από το κάπνισμα δεν είναι αισθητά στους χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Σχόλια από αναγνώστες:

angelicious - 5/22/2010

Πήρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο για δώρο στην αδερφή μου που συγκατοικούμε και η ίδια είμαι αντικαπνίστρια. Είχα διαβάσει πολλά κείμενα για το ηλεκτρονικο τσιγαρο και επειδή είχα βαρεθεί την μυρωδιά του τσιγάρου στα ρούχα μου και σε όλο το σπίτι αποφάσισα να της κάνω ένα δώρο που θα ήταν καλό και για τις δύο μας. Από την ημέρα που την το πήρα δεν έχει ανάψει τσιγάρο μέσα στο σπίτι, και έχει ελαττώσει πολύ το κάπνισμα γενικά. Το χρησιμοποιεί συνεχώς και εγώ που είμαι αντικαπνίστρια δεν ενοχλούμαι καθόλου! Δεν μυρίζει καθόλου και δεν μου προκαλεί πονοκέφαλο ο ατμός του όπως ο καπνός του κανονικού τσιγάρου. Αν έχει κάποιος το ίδιο πρόβλημα που είχα εγώ του προτείνω να αποκτήσει το ηλεκτρονικο τσιγαρο και θα λυθεί το πρόβλημα!