Επιστολή προς FDA

Η Πρόεδρος του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Επιστήμη και την Υγεία λέει πως η FDA παραπλάνησε το κοινό.

Σε ένα άρθρο της Washington Post η Δρ. Elizabeth M. Whelan, πρόεδρος του Αμερικανικού συμβουλίου Υγείας και Επιστήμης αποκαλεί την συνέντευξη τύπου της FDA για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα "διαστρεβλωτική, ελλιπή και παραπλανητική". Δηλώνει επίσης « Η FDA παραβίασε τη παράδοση της πολιτικής της να "δανείζεται" έγκυρα επιστημονικά δεδομένα ως βάση για την πολιτική της. Και με αυτό τον τρόπο, θέτει την υγεία και την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο. »

Βαριά λόγια κατά της κυβερνητικής υπηρεσίας που προστατεύει το κοινό από επιβλαβή προϊόντα, από μια γυναίκα διαβόητη, για να επιτεθεί στις βιομηχανίες που κάνουν αντιεπιστημονικές δηλώσεις. Οι περισσότεροι θα πίστευαν πως θα ήταν στο πλευρό της FDA, ενάντια στην κατασκευή ηλεκτρονικών τσιγάρων και στους εμπόρους λιανικής πωλήσεως τσιγάρων που ισχυρίζονται ότι είναι ένα προϊόν διακοπής του καπνίσματος ή μια "υγιή εναλλακτική λύση" που δεν περιλαμβάνει "καρκινογόνες ουσίες" χωρίς να την εγκρίνει η FDΑ.

Αντί αυτού η Δρ. Whelan, έχει βάλει στο στόχαστρο της την FDA και λέει « Θα έπρεπε να χορηγήσουν μελέτες για να αξιολογήσουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του ηλεκτρονικου τσιγαρου αφήνοντας το εν τω μεταξύ στην αγορά. » Υποστηρίζει, κάτι που η FDA παρέλειψε, πως τα τσιγάρα είναι θανατηφόρα για τους καπνιστές, λόγω της εισπνοής των τεράστιων ποσοτήτων καπνού. «Η εισπνοή του καπνού είναι που σκοτώνει με πολλούς τρόπους – μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, καρδιακές και πνευμονικές ασθένειες, και άλλα πολλά.» λέει η Δρ. Whelan.

Θέλει να επισημάνει τις "αποτυχίες" της FDA που ενέκρινε άλλα προϊόντα διακοπής του καπνίσματος όπως οι τσίχλες ή τα αυτοκόλλητα νικοτίνης, επισημαίνοντας πως το ποσοστό επιτυχίας τους ήταν λιγότερο από 15% μετά από ένα χρόνο "καταδικάζοντας τα εκατομμύρια των εθισμένων καπνιστών σε ένα παρατεταμένο θάνατο". Υποστηρίζει πως το κοινό χρειάζεται απεγνωσμένα καινούριες εναλλακτικές λύσεις, αλλά οι ομάδες καταπολέμησης του καπνίσματος, όπως η American Lung Association και τώρα ακόμα και η FDA φαίνεται να είναι της ίδιας νοοτροπίας έναντι των νέων εναλλακτικών λύσεων και των οποίων το μότο πρέπει να είναι "κόψτε το ή πεθάνετε."

Απροσδόκητη υποστήριξη από μία γυναίκα που στο παρελθόν πέρασε τα πάνδεινα για την χρηματοδότηση φαρμακευτικών εταιριών. « Με βουντού ή αλχημείες, οι φορείς της επιστημονικής γνώσης μετατράπηκαν σε βιομηχανικά πιόνια ». Φαίνεται ότι αυτή τη φορά δεν είναι ευεργέτης οποιασδήποτε φαρμακευτικής εταιρείας, οι παρασκευαστές των περισσοτέρων προϊόντων (καπνοβιομηχανίες), λέει είναι αναποτελεσματικοί και κινδυνεύουν να χάσουν τα εκατομμύρια, αν οι καπνιστές στραφούν στο ηλεκτρονικο τσιγαρο και όχι στα τσιγάρα τους.

Αντ’ αυτού λέει, η FDA θα πρέπει να ψάχνει για καινούριες εναλλακτικές λύσεις και να σκεφτεί ότι το ηλεκτρονικο τσιγαρο μπορεί να είναι ένας υγιεινός τρόπος καπνίσματος. Επισημαίνει ότι οι χρήστες του ηλεκτρονικου τσιγαρου ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο μόνο στις ΗΠΑ και συνεχώς αυξάνονται « Η FDA, λόγω έλλειψης δεδομένων που να αποδεικνύουν ότι είναι επικίνδυνα για την υγεία, ζητάει από τους χρήστες να τηλεφωνούν για τυχόν παρενέργειες για να αρχίσει μία εκστρατεία εναντίον του, με σκοπό την απαγόρευση του. Παρέλειψαν ωστόσο να ζητήσουν και από τους καπνιστές που χάρη στο ηλεκτρονικο τσιγαρο κατάφεραν να κόψουν το κάπνισμα, να τηλεφωνήσουν .»

Ποια είναι λοιπόν τελικά η γνώμη της Δρ. Whelan, για το ηλεκτρονικο τσιγαρο; « Οποιαδήποτε εναλλακτική λύση για τους καπνιστές θα πρέπει να είναι αποδεκτή. Αντί να καταδικάζει το ηλεκτρονικό τσιγάρο η FDA, θα πρέπει να χορηγήσει μελέτες για την αξιολόγηση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας του, αφήνοντας το φυσικά στην αγορά. »

Σχόλια από αναγνώστες:

Κατερίνα- 3/15/2010

Το κράτος κερδίζει πολλά χρήματα από τα τσιγάρα καπνού, που δεν θέλει να τα χάσει. Για αυτό το λόγο και η FDA ανακοίνωσε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι επικίνδυνο. Έχω διαβάσει πολλά άρθρα όπως αυτό, σχετικά με το θέμα αυτό και πουθενά δεν αναφερόταν η σωστή έρευνα της FDA, επειδή δεν υπήρξε! Ο έλεγχος και οι έρευνες έγιναν σε συγκεκριμένο αριθμό ηλεκτρονικών τσιγάρων όπου σε μόλις δύο από αυτά βρήκε χημικές ουσίες. Ακριβής αριθμούς και έρευνες βέβαια δεν μας παρουσίασε η ίδια η FDA, απλά θέλησε να ανακοινώσει ότι είναι επικίνδυνο. Το θέμα είναι να διαλέγουμε τα σωστά προϊόντα, που είναι ελεγμένα και από αξιόπιστες εταιρίες. Πρόκειται για μία ηλεκτρονική συσκευή στην ουσία, όπως ένα κινητό nokia δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα κινέζικο, έτσι και το ηλεκτρονικο τσιγαρο, πρέπει να κάνουμε σωστή έρευνα αγοράς στο οτιδήποτε. Πάντως εγώ χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικό τσιγάρο και είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος, καπνίζω υγιεινά!

Christina - 3/15/2010

Πολύ καλό το άρθρο και αληθές! Συμφωνώ απόλυτα, το ηλεκτρονικό τσιγάρο σε σχέση με το κανονικό τσιγάρο έχει τεράστια διαφορά όσο αφορά τις επιπτώσεις την υγεία μας. Το χρησιμοποιώ λίγο καιρό και ήδη έχω προσέξει διαφορές σημαντικές. Σταμάτησε ο βήχας του τσιγάρου και δεν κουράζομαι τόσο εύκολα πια. Επίσης καπνίζω όσο θέλω χωρίς την επόμενη μέρα να με πονάει το στομάχι μου ή να έχω πονοκέφαλο, όπως συνέβαινε με το τσιγάρο. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λύση για τους καπνιστές, που θέλουν να καπνίζουν χωρίς να επιβαρύνουν τον οργανισμό τους. Μερικές πληροφορίες ακόμη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορείτε να δείτε και εδώ http://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_cigarette, όπως τις ουσίες που περιέχει το ηλεκτρονικο τσιγαρο, από τι αποτελείται το ηλεκτρονικο τσιγαρο, πως λειτουργεί και διάφορες ανακοινώσεις σχετικές με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Υπάρχουν και άλλες σελίδες που μπορούν να σας δώσουν απαντήσεις σε ότι σας απασχολεί σχετικά με αυτό, τι φίλτρα ταιριάζουν στον καθένα κτλ. Πάντως μην πέφτετε στην παγίδα της FDA, αν σκεφτείτε τα αρνητικά του τσιγάρου, σίγουρα το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ο καλύτερος τρόπος να καπνίζετε.

Zετάκι- 3/15/2010

Ξεκίνησα πριν δύο εβδομάδες να χρησιμοποιώ το ηλεκτρονικο τσιγαρο και ήδη έχω δει καταπληκτικά αποτελέσματα. Φυσικά, η κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα για όσους από εμάς, τους φρικτούς ανθρώπους, θέλουν να ξεφύγουν από τον καπνό, αλλά που δυσκολεύονται να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι φόροι που συγκέντρωσε από τις πωλήσεις των τσιγάρων είναι πολύ μεγάλοι, ώστε είτε αυτοί θα συντελέσουν στην απαγόρευση αυτού του νέου προϊόντος, ή θα το φορολογήσουν χωρίς λόγο.